top of page

BURN-OUT

 

Steeds meer mensen hebben last van burn-outverschijnselen. Soms wordt een burn-out ook wel eens een aan het werk gerelateerde depressie genoemd. Bij een depressie staan echter vooral de sombere gedachten op de voorgrond en bij een burn-out zijn mensen vooral lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Overigens blijkt dat steeds meer adolescenten ook al verschijnselen vertonen van een burn-out. Dit is een zorgelijke ontwikkeling en dit lijkt ook zeker te maken te hebben met de steeds hogere eisen aan prestaties die ook in steeds minder tijd geleverd moeten worden in onze productiemaatschappij. Veel mensen zijn op die manier eerder aan het overleven en halen te weinig plezier uit hun werk, gezin en vrijetijdsbesteding. De nadruk die er in onze huidige tijd ligt op het individualisme maakt daarbij dat mensen vaak ervan overtuigd zijn dat ze de klus zelf moeten klaren. Het gevolg hiervan kan zijn dat mensen geen hulp meer vragen van anderen en zich hierbij steeds meer eenzaam gaan voelen. Een voortdurende onbehandelde burn-out krijgt ook steeds meer secundaire gevolgen voor de cliënt. Men gaat bijvoorbeeld slechter slapen, het zelfbeeld raakt aangetast, men krijgt last van lichamelijke klachten en sociale relaties raken verstoord.

 

Bij Ad Vivum kijk ik samen met de client naar de mogelijkheden van de sociale interactie en steun vanuit de omgeving. In eerste instantie richt ik me bij een burn-out op de diagnostiek. Het is belangrijk om de individuele kenmerken (o.a. stresshantering, persoonskenmerken en het gedachtengoed) van een cliënt in kaart te brengen. Daarnaast is aandacht voor algemene gezondheidsbevordering van belang (o.a. sport, eten, slapen, onderliggende ziektebeelden). In de context van de burn-out is ook diagnostiek naar het sociale steunsysteem (o.a. gezinsinteracties, vriendschappen en professionele relaties) belangrijk.

Vanuit deze diagnostiek ontwikkelen wij samen een stappenplan, waarin alle factoren op logische wijze bij elkaar komen. Het behandelplan start met psycho-educatie en zal verder bestaan uit onderdelen van de cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte behandeling, lifestyle-interventies, mindfulnesstechnieken en eventuele relatiebehandeling.

 

bottom of page